Provamel-producten

 1. Wat maakt de Provamel-producten zo gezond?

  • De plantaardige Provamel-producten hebben een hoog eiwitgehalte en bevatten poly-onverzadigde vetzuren. Daarom passen ze uitstekend in een evenwichtige en gezonde levenswijze.
  • Heel wat van onze producten zijn gebaseerd op sojabonen. Die hebben een hoge voedingswaarde, want ze zitten boordevol eiwitten, vezels en vitaminen.
  • Alle Provamel-producten zijn 100% vrij van dierlijke ingrediënten zoals koemelk en lactose, ideaal dus voor personen die geen lactose of koemelkeiwit verdragen.
  • Alle Provamel Soja Variaties op Yoghurt bevatten probiotica, levende micro-organismen die gunstig inwerken op de darmflora.

  Ontdek nog meer redenen waarom Provamel-producten goed voor je zijn.

 2. Waarom dragen Provamel-producten het IBD EcoSocial-label?

  Respect voor het milieu en voor de mens zijn voor Provamel altijd al belangrijke waarden geweest. Als familiebedrijf is duurzaamheid immers onlosmakelijk verbonden met de manier waarop we zaken doen.

  Het IBD EcoSocial-programma stelt economische, ecologische en sociale criteria op voor alle schakels in de toeleveringsketen, van landbouwer tot consument. Producten die het EcoSocial-label dragen, voldoen aan al deze criteria.

  Sociaal

  • Verbod op kinderarbeid en dwangarbeid (familiale landbouw is toegelaten)
  • Naleving van de lokale arbeidswetgeving
  • Dezelfde rechten voor vaste arbeiders en seizoenarbeiders
  • Winstdeelneming
  • Onderwijs voor werknemers
  • Capaciteitsopbouw / opleiding van landbouwers
  • Verbod op discriminatie
  • Verbetering van de levensomstandigheden

  Ecologisch

  • Naleving van de lokale milieuwetgeving
  • Instandhouding van beschermde gebieden
  • Verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen (bos, water, bodem)
  • Verhoging van de biodiversiteit
  • Voorkoming van de schadelijke gevolgen van landbouw voor het milieu
  • Verbod op genetisch gemodificeerde organismen
  • Geen gebruik van vuur

  Economisch

  • Eerlijke handelsbetrekkingen
  • Open, transparante onderhandelingen tussen partijen en langetermijnrelaties en -contracten
  • Beloning voor duurzame handelswijzen
  • Prijsoverschot integraal besteed aan sociale en ecologische programma's

  Het EcoSocial-label biedt de garantie dat alle Provamel-producten op een maatschappelijk verantwoorde en ecologisch duurzame manier worden vervaardigd, met respect voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek, zonder dwang- of kinderarbeid, discriminatie of misbruik, en met respect voor het milieu.

  Op deze manier biedt Provamel bewuste consumenten een betrouwbaar milieubewust en ethisch alternatief. Wie kiest voor de EcoSocial-producten van Provamel, steunt een andere manier van landbouw, een andere kijk op zakendoen en een andere benadering van de manier waarop wordt omgegaan met voedsel en de natuur.

 3. Mag je de Provamel-drinks ook opwarmen?

  Je kan de Provamel soja drink natural, plus calcium & choco zowel koud als warm drinken. De drinks vanille, banaan en aardbei smaken het best koel.

  De Provamel soja drink plus calcium is een heerlijk veelzijdige opkikker puur natuur, op je cornflakes of als basis voor een milkshake of smoothie. Je kan er ook pannenkoeken mee bakken, zalig!

 4. Kan je de Provamel-drinks als koffiemelk gebruiken?

  Jazeker, je kan de Provamel soja drink plus calcium zonder probleem in je koffie doen. Giet eerst de drink in het kopje en schenk daarna pas de koffie in, zo is er minder kans op schiften.

 5. Kan je met Provamel soja drink plus calcium ook pudding maken?

  Zeker, maar de kooktijd is mogelijk iets langer. Bereid je Saroma-instantpudding, gebruik dan de dubbele hoeveelheid van het poeder.

 6. Wat is het verschil tussen koe- of geitenmelk en de drinks van Provamel?

  De drinks van Provamel bevatten hoogwaardige soja-eiwitten. Ze vormen dan ook een perfect plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten.

  De Provamel-drinks:

  • zijn 100% plantaardig
  • hebben een goede vetzuursamenstelling
  • zijn vrij van lactose en koemelkeiwitten

 7. Kan je Provamel soja cuisine opkloppen tot slagroom?

  Je kan Provamel soja cuisine zowel warm als koud gebruiken om soepen en sauzen een smeuïge toets te geven. Ook voor ovengerechten, zoals een hartige taart of lasagne, is cuisine meer dan geschikt. Opkloppen tot slagroom is echter niet mogelijk. Dit komt onder andere door het lage totale vetpercentage (17%) en het lage verzadigde vetgehalte van de cuisine. Maar dat vinden wij eerder goed nieuws.

 8. Kan je Provamel soja cuisine als koffiemelk gebruiken?

  Jazeker, je kan de Provamel soja cuisine zonder probleem in je koffie doen. Giet eerst de soja cuisine in het kopje en schenk daarna pas de koffie in, zo is er minder kans op schiften.

 9. Mag je Provamel-vleesvariaties invriezen?

  Je kan de Provamel-vleesvariaties (behalve de tofu basis) invriezen tot het einde van de vermelde houdbaarheidsdatum en maximaal gedurende 3 maanden.

 10. Mag je vleesvariaties zoals tofu in de oven bakken?

  Dat mag, maar gebruik bij voorkeur olie, marinade of sausen. Zo vermijd je dat de tofu gaat uitdrogen omwille van zijn lage vetgehalte. Eet je je tofu liefst knapperig, dan kan je hem wat langer laten bakken. Benieuwd naar tips voor de bereiding van Provamel-tofu? Neem dan zeker een kijkje in onze receptenrubriek.

 11. Hoe marineer je tofu basis?

  Vooraleer je de Provamel tofu original gaat marineren, laat je hem best goed uitlekken. Dep hem daarna goed droog. Dit is belangrijk, want als het tofu blok niet goed is uitgelekt, neemt het geen vocht (of marinade) meer op. Snijd dan de tofu original in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe meer oppervlak er met de marinade in aanraking komt. De tofu marineren kan vóór of na het bakken. Marineer je na het bakken, dan is het vochtgehalte van de tofu blokjes nog lager en het effect van het marineren dus beter.

  De tofu moet drie kwartier tot één uur gemarineerd worden. Voor een scherpere marinade (bijvoorbeeld chilisaus of sambal) is 45 minuten voldoende. Een marinade zoals honing of balsamicoazijn daarentegen, laat je best een volledig uur intrekken.

  Zorg steeds voor voldoende vocht in je marinade, want Provamel tofu original absorbeert de smaak van gedroogde kruiden niet. Schep de blokjes tijdens het marineren regelmatig en voorzichtig om.

 12. Waarom zijn de Provamel-producten zo lang houdbaar?

  De lange houdbaarheidsperiode van de drinks, desserts en cuisine is te danken aan een UHT-behandeling. UHT betekent ultrahoge temperatuur. De producten worden korte tijd blootgesteld aan een zeer hoge temperatuur. Op die manier worden alle aanwezige bacteriën vernietigd, terwijl de voedingselementen behouden blijven. De Soja Variaties op Yoghurt en de vleesvariaties worden op een andere manier geproduceerd en hebben daarom een kortere houdbaarheidsdatum.

 13. Hoelang zijn de producten van Provamel houdbaar?

  Op de verpakking staat aangegeven tot welke datum het product houdbaar is, op voorwaarde dat het wordt bewaard onder de juiste omstandigheden. Wat deze omstandigheden zijn, kan je eveneens terugvinden op de verpakking.

  Ongeopende lang houdbare producten kan je buiten de koeling bewaren tot de aangegeven datum.

  De verse producten van Provamel zoals de Soja Variatie op Yoghurt, vleesvariaties, evenals bakken en smeren kan je ongeopend bewaren tot de datum die staat aangegeven op de verpakking. Dit op voorwaarde dat je ze koel houdt (maximaal 7°C).

 14. Hoelang kan je een product met geopende verpakking bewaren?

  De Provamel-producten blijven na het openen ongeveer vijf dagen houdbaar in de koelkast (max. 7 °C). Dit geldt niet voor de Provamel Soja Variaties op Yoghurt en vleesvariaties omdat dit verse producten zijn. De Soja Variaties op Yoghurt zijn na opening maximaal 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast (max. 7 °C). De vleesvariaties zijn dan nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Provamel bakken en smeren is perfect houdbaar tot aan de vervaldatum, vermeld op de verpakking.

 15. Zijn de Provamel-producten geschikt voor zuigelingen/kinderen?

  Kinderen tot één jaar
  Melk voor zuigelingen bevat precies de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen die kinderen nodig hebben. Bij kinderen jonger dan één jaar kan je deze melk niet zomaar vervangen door andere producten, dus ook niet door een sojadrink.

  Wil je je kind echter een lekker en gezond drankje geven tussen de maaltijden door? Dan is een Provamel drink zeker een verantwoorde keuze.

  Kinderen vanaf één jaar
  Kinderen ouder dan één jaar kan je verwennen met onze soja drink plus calcium. Die is verrijkt met calcium en past prima in een gezonde, evenwichtige voeding. Je mag ze ook de Provamel haver drink en Provamel amandel drink geven, maar deze drinks werden niet verrijkt met calcium. Daarom vormen ze, in tegenstelling tot de soja drink plus calcium, geen volwaardig alternatief voor melk.

  Kinderen vanaf drie jaar
  Is je kind ouder dan drie? Dan kan je het laten genieten van een Provamel rijst drink, lekker en voedzaam.

  Wil je melk schrappen uit de voeding van je kind? Overleg dan eerst met je huisdokter.