Soja

 1. Hoelang bestaat soja al?

  De eerste bewijzen van het gebruik van soja werden gevonden in China en zijn minstens 4000 jaar oud. Soja komt ook voor in het boek Pen Ts’oa Kong Mu, uit het jaar 2838 vóór Christus. In dit boek, geschreven door de toenmalige keizer van China, wordt soja vermeld als één van de vijf Plantaardige Goden. De andere vier goden zijn rijst, gierst, tarwe en papaver. Sommigen beweren zelfs dat de grote Chinese Muur niet zou bestaan zonder soja. Da’s nog niet eens zo onwaarschijnlijk, gezien de maaltijd van de 350.000 bouwers voornamelijk uit soja bestond.

 2. Hoe ziet soja eruit?

  De sojaplant (Glycine Maxima) is een vlinderbloemige plant van twintig tot zeventig centimeter hoog. De bladeren en wortels zijn met bruinachtig dons bedekt. De plant heeft peulvormige vruchten, die elk twee tot vier zaadjes of boontjes bevatten. De groeiduur van de plant verschilt per soort en varieert van 150 tot 200 dagen.

  BeanHanden

 3. Waarom bevat het Provamel-productgamma sojaproducten?

  Omdat soja goed voor je is
  Sojabonen zitten boordevol eiwitten, vezels en vitaminen en zijn dus erg voedzaam. Volg je een aangepast voedingsprogramma, dan zijn sojaproducten extra interessant. Ze passen perfect in een vegetarische/veganistische levensstijl, een lactosevrij dieet, een koemelkvrij dieet en een glutenvrij dieet.

  Omdat we dromen van een betere wereld
  De Chinezen kenden de weldaden van soja eeuwen geleden al. In de jaren ’30 ontdekte ook een Vlaamse ondernemer en idealist de voedingskracht van soja. Hij besloot soja ook in Europa te introduceren. Veertig jaar later droomde zijn kleinzoon ervan om door soja te telen het voedselprobleem in de Derde Wereld aan te pakken. Soja zou daarvoor ideaal zijn, omdat het niet veel water nodig heeft om te groeien. In 1975 slaagde hij erin een exclusief productieproces voor soja drink te ontwikkelen, dit op basis van volledige sojabonen. Vandaag is Provamel nog steeds actief in Derde Wereldprojecten, tegelijkertijd produceren we vegetarische en biologische voeding voor een groeiende Europese en Amerikaanse markt.

 4. Waar wordt soja verbouwd?

  Sojaplanten komen oorspronkelijk uit Azië. Ze groeien in een warm en vochtig klimaat. De meeste soja wordt tegenwoordig verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika, gevolgd door de Aziatische landen. Sojaplanten komen maar beperkt voor in Europa (Spanje, Zuid-Frankrijk of Zuidoost-Europa) wegens de minder gunstige klimaatomstandigheden.

 5. Waar komt de soja vandaan die Provamel gebruikt?

  Provamel haalt haar biologische sojabonen uit Europa, Canada en China. In plaats van producten op de wereldmarkt te kopen, bouwen we langetermijnrelaties op met kleine lokale boeren. Zo weten we precies waar onze niet-GMO bonen vandaan komen.

 6. Is soja geschikt voor vegetariërs en veganisten?

  Jazeker, want sojaproducten zijn 100% plantaardig. Soja is een goede variatie op dierlijke producten zoals zuivel en vlees. Dat maakt soja geschikt voor vegetariërs maar ook voor mensen die gewoon eens wat anders willen eten. Wie zegt dat eten zonder vlees eentonig is? Met soja zijn de mogelijkheden tot afwisselen quasi onbeperkt. Overtuig jezelf en ontdek de uitgebreide receptenrubriek.

 7. Is soja geschikt voor iedereen?

  Zeker. Welke leeftijd je ook hebt, gezond en evenwichtig eten is belangrijk. Dat doe je door goede keuzes te maken en variatie te brengen. Provamel helpt je daar graag bij. Ons gamma telt dan ook heel wat sojaproducten, vol hoogwaardige eiwitten. Verder zijn al onze producten 100% plantaardig en arm aan verzadigde vetzuren. Laten we ook de Provamel soja drink plus calcium niet vergeten, die bevat daarbovenop heel wat calcium.