FAQ

 1. Wat maakt het productieproces van de Provamel-producten natuurlijk?

  Provamel gelooft in een natuurlijk en traditioneel productieproces. Provamel-producten zijn daarom gemaakt van de volledige biologische sojaboon en niet van chemisch geëxtraheerde geïsoleerde soja. De sojabonen worden geteeld volgens de biologische landbouwmethode. Er komen dan ook geen chemische pesticiden of kunstmeststoffen aan te pas.

  We gebruiken al het goede van de ganse biologische sojaboon. Eerst worden de sojabonen gepeld, gewassen en geweekt om uiteindelijk in heet water gemalen en gecentrifugeerd te worden. Het overblijvende mengsel wordt gefilterd en vormt de basis voor verschillende heerlijke soja-alternatieven voor zuivelproducten zoals soja drink, Soja variatie op yoghurt, desserts en soja alternatief voor room. Bekijk het productieproces.

  Provamel kiest voor de milieuvriendelijke Tetra Pak® drankkartons die de versheid, optimale kwaliteit en smaak van de sojaproducten waarborgen, met een minimale impact op het milieu.

  We garanderen gedurende het ganse proces een absolute traceerbaarheid van onze ingrediënten: van het veld tot het afgewerkte product dat onze bedrijven verlaat.

 2. Hoe kon de Provamel-productie CO2-neutraal worden?

  Sinds 2010 kunnen we trots aankondigen dat onze productie CO2-neutraal is. Met andere woorden: de realisatie van onze heerlijke producten verhoogt het broeikaseffect niet. Zo’n CO2-neutrale productie is zeker niet evident. Onze CO2-neutrale productie kwam tot stand dankzij onze volgehouden inzet op drie vlakken:

  Stap 1: energie besparen
  De groenste energie is nog altijd de energie die je niet gebruikt. Besparen was dus de boodschap, in alle onderdelen van het productieproces. Zo verloopt de productie van steriel water bijvoorbeeld niet langer via de energieverslindende condensatie van stoom, maar met speciaal ontworpen waterkokers. De restwarmte van dit sterilisatieproces wordt zoveel mogelijk hergebruikt in andere onderdelen van het productieproces en voor de verwarming van de kantoren.
  Besparing: 15% minder gasverbruik in de productie-eenheid in Wevelgem, 7% in Issenheim (FR), 30% in Kettering (UK) en een totale energiebesparing van 25%.

  Stap 2: fossiele brandstoffen vervangen door groene energie
  Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij in onze atmosfeer. CO2 besparen kan alleen door ook te bezuinigen op het gebruik van fossiele brandstoffen: ofwel door energie uit te sparen, ofwel door fossiele brandstoffen te vervangen door groene energiebronnen.

  Provamel installeerde enkele zonnepanelen in Wevelgem en onderzoekt de mogelijkheid om een windmolen te plaatsen in Kettering. Verder maken we slim (her)gebruik van biogas, een spontaan en natuurlijk bijproduct van onze waterzuivering. Dat biogas wordt nu afgeleid en verbrand in een biomotor om stroom op te wekken.
  Resultaat: een stroomproductie gelijk aan een jaarlijks energieverbruik van 160 gezinnen.

  Spectaculair resultaat
  Sinds 2006 is het energieverbruik van Provamel met 25% gedaald en de CO2-uitstoot met een onvoorstelbare 65%!

  CO2-uitstoot Provamel

  Provamel levert ook milieu-inspanningen op vele andere vlakken. Zo besparen we bijvoorbeeld op transport, gebruiken we recycleerbare verpakkingen en sojabonen van biologische teelt… We doen wat we kunnen en hopen dat anderen binnenkort dezelfde drang zullen voelen om de toekomst van onze planeet echt veilig te stellen.

  Stap 3: investeren in externe CO2-reducerende projecten
  Iedereen draagt bij tot de CO2-uitstoot. Ook voor Provamel is een nulproductie van CO2 jammer genoeg (nog) onmogelijk. De weinige CO2-uitstoot die overblijft, compenseren we door te investeren in externe projecten. Samen met Pure (http://www.puretrust.org.uk/) steunen we een windmolenpark in China. Op deze manier ondersteunen we een gezondere leefomgeving en betere leefomstandigheden voor hen die het kunnen gebruiken. Provamel komt op voor de toekomst van de planeet en de mensen die erop leven.

  Een logo om mee uit te pakken
  Op al onze verpakkingen is het CO2-neutraal logo te zien. Een blikvanger voor iedereen die op zoek is naar heerlijke, planeetvriendelijke producten.

  Logo CO2 neutrale productie

 3. Waarom kiest Provamel voor biologische landbouw?

  Provamel wil ecologisch en ethisch verantwoord gezond voedsel aanbieden, geproduceerd met het grootste respect voor de natuur en de mensen. En dat is precies waar biologische landbouw voor staat.

  Het begint allemaal op het landbouwbedrijf of, om exacter te zijn, in de grond. Gewassen groeien op een natuurlijke manier, zonder kunstmeststoffen, chemische pesticiden of technieken van genetische manipulatie. Dat is de manier waarop de natuur altijd zorgde voor de garantie dat alleen de sterkste – en smakelijkste – planten overleven! Mooi meegenomen: biologische producten bevatten minder water zodat ze meer smaak hebben en langer bewaren.

  Dus als je bio koopt, weet je wat je krijgt, wat de ingrediënten zijn, waar ze vandaan komen, hoe ze gekweekt werden, …

  Daarnaast is biologische landbouw een duurzame techniek van voedselproductie:

  • Biologische landbouw is een sector waarin kleine ondernemingen rendabel zijn.
  • Omdat biologische landbouw zich richt op lokale markten, worden meer kansen gecreëerd voor eerlijke Noord-Zuidrelaties.
  • Biologische landbouw is arbeidsintensief. Om hetzelfde gebied te bebouwen, zal biologische landbouw gewoonlijk 25% meer arbeid vereisen dan conventionele landbouw. Dit betekent dat het meer arbeidsplaatsen creëert.
  • Bij biologische landbouw zijn er striktere reglementen met betrekking tot het welzijn van de dieren. Deze strikte reglementering betreffende vrij grazen, geschikte beschutting en verbod op mutilatie garandeert dat de dieren op een verantwoorde manier worden behandeld.

 4. Wat houdt het traceerbaarheidssysteem van Provamel precies in?

  Op lange termijn geloven we dat de natuurlijke weg de beste is, zowel voor de mensen als voor de planeet. Provamel besliste al van bij het begin om biologische producten aan te bieden die voldoen aan alle wetgevingen met betrekking tot biologische landbouw (Reglement 2092/91/EEC) en die vrij zijn van genetische manipulatie. We stelden daarom een traceerbaarheidsysteem op dat door onafhankelijke derden wordt gecontroleerd. Dit systeem houdt in dat:

  • vóór het zaaien het zaad op GMO’s gecontroleerd wordt
  • we alleen werken met transporteurs die ons de garantie kunnen geven dat er geen contaminatie met GMO of met conventionele (niet-biologische) bonen gebeurt tijdens het transport
  • het verwerken, het afvullen en het verpakken van onze eindproducten in een gegarandeerd veilige werkomgeving gebeurt, in overeenstemming met de biologische productiemethode
  • onze producten bij het verlaten van het bedrijf een afzonderlijk nummer krijgen. Dat nummer kunnen we gemakkelijk opsporen eens de producten naar onze verdelers zijn gegaan.

 5. Zijn de Provamel-producten GMO-vrij?

  Jazeker, want biologische producten mogen geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten.

 6. Waarom kiest Provamel voor producten die vrij zijn van genetisch gemanipuleerde organismen?

  Provamel wil je natuurlijke en biologische producten aanbieden die voldoen aan de hoogste standaard in termen van zuiverheid, kwaliteit, smaak en betrouwbaarheid. En omdat ‘biologisch’ ook staat voor ‘vrij van genetisch gemanipuleerde organismen’ (GMO), wordt Provamel-soja niet geproduceerd met genetisch gemodificeerde grondstoffen en ingrediënten. Bij Provamel gebruiken we liever al het goede van de volledige sojaboon. Bovendien weten we precies waar onze niet-GMO bonen vandaan komen dankzij ons volledig traceerbaarheidsysteem dat onafhankelijk goedgekeurd en gecontroleerd wordt.

  Provamel haalt haar bonen rechtstreeks uit niet-GMO boerderijen – een essentieel kenmerk van biologische landbouw - in Europa, China en Canada waar men ze al vele jaren kweekt en waar men wisselbouw toepast in overeenstemming met de biologische landbouwmethoden.

 7. Zijn de Provamel-producten 100% plantaardig?

  Ja, de Provamel-producten bevatten uitsluitend plantaardige ingrediënten en zijn dus 100% plantaardig.

 8. Kunnen biologische producten genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten?

  Neen, dat is onmogelijk. Alle Provamel-producten zijn biologisch en dus gegarandeerd vrij van genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s).

 9. Hoe worden de sojabonen die Provamel gebruikt, verwerkt?

  Na de oogst worden de biologische sojabonen zo snel mogelijk verscheept naar onze productie-eenheden, daar worden ze verwerkt tot heerlijke Provamel-producten.

  Het productieproces verloopt als volgt:

  1. Verwijderen van de buitenste laagjes van de sojabonen
  2. Blancheren in heet water
  3. Fijnmalen en koud water toevoegen
  4. De sojadrink scheiden van de pulp (okara)
  5. Extra ingrediënten toevoegen om zo verschillende sojaproducten te bereiden: drinks, desserts, cuisine, Soja variatie op yoghurt, vleesvariaties.

  Dankzij onze milieuvriendelijke verpakkingen blijven de Provamel-producten vers en lekker met een minimale milieu-impact.